Interview Faysal el Massoudi - Gemeente Rotterdam
Naar aanleiding van de kennissessie van Jong Buitenwerk over Digitalisering en Chat GPT mochten we Faysal interviewen. Een gepassioneerd persoon over hét werkveld van de toekomst!

Vertel eens iets over jezelf (wie ben je, waar werk je)!
Ik ben Faysal el Massoudi. Jaren geleden ben ik als stagiair begonnen bij de Gemeente Rotterdam, ik volgde toen de opleiding Management Economie en Recht. Sinds 2 jaar ben ik weer terug op het honk, bij het Ingenieursbureau. Met een nieuwe competentie en vaardigheden in zak,  ben ik niet alleen een echte verbinder maar denk strategisch na wat er nodig is voor onze afdeling. Gelukkig doe ik dit niet alleen heb ik diverse collega’s waarmee ik kan sparren. Uiteindelijk maken we binnen ons digitaliseringsprogramma de gemeente Rotterdam steeds slimmer. We werken data gedreven, mijn rol is het opleiden en adviseren van collega’s over digitalisering. Competenties zoals AI (Artificial Intelligence) & IOT ( Internet Of Things) hebben de toekomst. Verder is het ook belangrijk om investeringen uit het verleden niet te vergeten zoals BIM (Building Information Modelling), en GIS (Geografisch Informatie Systeem). Dit moeten we goed bewaken en met trots blijven delen.

Ik vind het belangrijk om fit te zijn: gezond eten, veel sporten en veel buiten zijn. Mijn vakgebied vergt soms een lange adem, het is een marathon en geen sprint.

Inhoudelijk blijf ik up to date door veel met collega’s te sparren, rapporten te lezen, boeken te lezen en opleidingen te volgen.

Wat vind jij het leukste aan werken in de GWW sector?
Het ketenpartnership in de stadsopgave. We kunnen zoveel van elkaar leren. Er is een nieuwe wereld waarin we alles samen kunnen brengen.
Er kan echt samengewerkt worden. De gemeente met de aannemer. Het is niet alleen het samenbrengen van vraag en aanbod, maar common ground creëren met elkaar.
De grote uitdaging hierbij is het faciliteren van kleinere ondernemers met mindere budgetten, maar goede ideeën.

Hoe belangrijk is innovatie binnen de GWW sector/projecten voor jou? Op welk vlak houdt het jou bezig (product, proces, technisch of sociaal)?
Digitalisering gaat gepaard met mensen die er mee werken. Vaak wordt het domein of de software centraal gesteld, maar het zijn ook juist de mensen die centraal gesteld moeten worden. Daar richt ik mij op, ook op het vlak van innovaties.
Vaak er is zo veel focus op de targets, maar vier ook de successen tussendoor!

Wat heeft de kennissessie Digitalisering/ Chat GPT jou gebracht? Wat waren voor jou de belangrijkste uitkomsten?
Chat GPT is letterlijk in onze schoot geworpen. We stonden erbij en keken ernaar. En we vroegen onszelf af: “wat is dit eigenlijk?” De vraag die we onszelf vervolgens stelden: “Hoe gaan we dit omarmen en gebruiken?” Dit is een onderdeel van onze toekomst. Momenteel zijn wij als mens de computer aan het leren, de robot staat in de learning mode. Het is aan ons als mens om hier op een juiste manier mee om te gaan.

Hoe ziet jouw vakgebied er over 5 jaar uit?
Traditioneel gezien komen studenten van school met kennis van een bepaald domein, de zogenoemde competenties. Tegenwoordig hebben de studenten én kennis van een domein én kunnen zij moduleren, dus zelf ontwikkelen. Kennis hoeft minder diepgaand te zien, je moet begrijpen hoe om te gaan met alle informatie die er voor handen is. Het wordt een én-én wereld: robots of chats gaan de mens niet vervangen, wel ons leven versimpelen!

Welke oproep wil je doen of boodschap zou je je collega’s en partners mee willen geven?
Kennis van zaken blijft belangrijk. Blijf jezelf ontwikkelen. Wordt niet lui of te gemakzuchtig. Ga met jezelf in brainstorm. En gebruik Chat GPT als ondersteuning, als hulpmiddel.
Zoek elkaar vaker op en blijf elkaar opzoeken. Blijf in gesprek met elkaar en vraag waar nodig om hulp!

Waar ben je het meest trots op?
Toch wel op het DEC (Digital Experience Center). Dit was een ruimte binnen de Gemeente Rotterdam om ergens aan te sleutelen/ mee te spelen. Hierdoor werd innovatie en creativiteit gestimuleerd. Na Corona lag dit volledig op z’n gat. Het verdween uit mijn controle en zicht en daarmee was het opeens weg. Letterlijk weg, opgeruimd en het bestond niet meer……..
En nu komt het weer terug. Weliswaar in een andere vorm, meer passend bij deze tijd. Het komt bij het Marconiplein (de gele keet ). Dat gebied gaat volledig op de schop en wordt hét gebied van innovatie en ruimte om te experimenteren.

Mijn grote les hieruit is: bewaak je parels! Blijf je inzetten, blijf actief, blijf communiceren. Ga nooit uit van vanzelfsprekendheid.

Voor wie in de GWW sector heb jij een vraag? En wat is dat?
Oeh, die bewaar ik even want daar heb ik nu geen antwoord op!

Jong Buitenwerk Kijkje in de keuken!

Jong Buitenwerk Kijkje in de keuken!

Op woensdag 24 april vond de tweede kwartaalsessie van Jong Buitenwerk plaats, dit keer met als thema Verwachtingsmanagement. Tijdens deze workshop leerden de deelnemers uit de Gemeente Rotterdam en aannemers wat de essentie is van goed verwachtingsmanagement. Vervolgens zijn de deelnemers zelf aan de slag gegaan met drie casussen.

Lees meer
Jong Buitenwerk Kwartaalsessie over verwachtingsmanagement

Jong Buitenwerk Kwartaalsessie over verwachtingsmanagement

Op woensdag 24 april vond de tweede kwartaalsessie van Jong Buitenwerk plaats, dit keer met als thema Verwachtingsmanagement. Tijdens deze workshop leerden de deelnemers uit de Gemeente Rotterdam en aannemers wat de essentie is van goed verwachtingsmanagement. Vervolgens zijn de deelnemers zelf aan de slag gegaan met drie casussen.

Lees meer