Mariët Pors heeft deelgenomen aan de kennissessie Innovatie in de Waterbus in Delft op 13 september 2023!

Vertel eens iets over jezelf (wie ben je, waar werk je)!
Ik ben Mariët Pors en werk als geotechnisch adviseur bij het Ingenieursbureau van de Gemeente Rotterdam. Ik houd mij daar bezig met alles wat zich in en rondom de ondergrond afspeelt. Zo geef ik bijvoorbeeld adviezen over bouwputten, damwanden, paalfunderingen, en zettingen. Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig met de Rijnhaven, die wordt gedempt. Wij als geotechnisch adviseurs houden de zetting van de aangebrachte grond en de omliggende bebouwing in de gaten.

Ik werk al 10 jaar bij de Gemeente Rotterdam. Ik ben er afgestudeerd als geotechnicus, en begonnen als trainee. Hiervoor ben ik onder andere ontwerpleider cultuurtechniek en groen, en projectleider geweest. Nu ben ik weer terug als geotechnicus. Ik miste de inhoud!

Wat vind jij het leukste aan werken in de GWW sector?
Ik heb civiele techniek in Delft gestudeerd en wilde altijd al aan mijn eigen stad bouwen. Er gebeurt zo veel in de stad, ze zijn altijd bezig en daar wil ik onderdeel van uitmaken. Dat je ergens aan werkt en dat terugziet in je eigen stad, en dat het heel praktisch en tastbaar is, dat maakt mijn werk leuk!

Hoe belangrijk is innovatie binnen de GWW sector/projecten voor jou? Op welk vlak houdt het jou bezig (product, proces, technisch of sociaal)?
Innovatie vind ik een moeilijk begrip, het is zo ontzettend breed. Waar ik mij mee bezig houd is digitalisering. We proberen meer in codes te schrijven en te automatiseren, bijvoorbeeld met Python. Bijvoorbeeld de sommen die vaker terugkomen. Werkzaamheden die terugkerend zijn worden op die manier zo kort mogelijk  en makkelijker uitvoerbaar gemaakt. Hierdoor moet er tijd overblijven voor zaken waar je dieper in kunt duiken.
Maar ik ben me ook aan het verdiepen in satellietmetingen, daar kun je heel veel mee. Bijvoorbeeld de zetting van het maaiveld in de gaten houden. De satellieten worden steeds beter en gedetailleerder. Wat kunnen wij als geotechnicus met al die data? Dat vraag ik mij regelmatig af.

Wat heeft de kennissessie innovatie in de waterbus in Delft jou hierin gebracht? Wat waren voor jou de belangrijkste uitkomsten?
Ik vond het leuk en interessant om met meerdere bedrijven bij elkaar te zijn. Om met aannemers en mensen van de werkvloer samen over een bepaald probleem na te denken. Te merken hoe je soms gevormd wordt door je eigen vakgebied en omgeving. Samen kom je tot de beste ideeën. Ik vond het ook erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik heb op de Waterbus bewust gekozen om mee te denken over een onderwerp dat verder bij mij vandaan staat, bovengronds in plaats van ondergronds (buiten mijn comfortzone). Onderwerpen waar je niet dagelijks over nadenkt. Geïnspireerd worden door mensen die al vaker in projectteams hebben gewerkt.

Wat belemmert jou in jouw werk of is de grootste belemmering volgens jou?
We worden heel vrijgelaten, nieuwe ideeën en innovaties worden juist gestimuleerd. Dit waardeer ik enorm binnen de Gemeente Rotterdam. Het is meer mijn eigen belemmering: ik zie mijzelf als een soort junior, om mij heen lopen ervaren en oudere collega’s. Terwijl de omgeving uitnodigt om met elkaar vooruit te gaan, alles te roepen en vooral mee te denken!

Wat gaat vooral helpen om een stap voorwaarts te maken? Wat kan jij daarin bijdragen?
Mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Het hoeft niet vanuit de organisatie te komen. Lef en durf moet ik gaan tonen!

Welke oproep wil je doen of boodschap zou je je collega’s en partners mee willen geven?
Het is interessant om het perspectief van een ander te horen en te zien. Bijvoorbeeld van degene buiten, de aannemer, om te kijken wat daar speelt. Om samen voor het beste resultaat te gaan.

Tijdens de sessie werd bijvoorbeeld de inbreng van kabels- en leidingeigenaren gemist. Het zou goed zijn als zij ook  aan zouden sluiten bij soortgelijke kennissessies. Dit zijn twee werelden die nu vaak nog een beetje langs elkaar heen werken, helaas.

Wat inspireert jou?
Lastig……..maar vooral wat er tegenwoordig allemaal kan op het digitale vlak. Daar zou ik graag meer van willen weten. Denk aan Python, ChatGPT en AI.

Waar ben je het meest trots op?
Op de Hef in Rotterdam. Ik woonde in Rotterdam en had uitzicht op de Hef (oude spoorbrug). Deze was niet verlicht ’s avonds en dat vond ik zonde. Ik heb dit een paar keer aangegeven binnen de Gemeente. 2 jaar later werd ik betrokken bij het renovatieproject van de brug. Iemand had mijn naam onthouden en ik mocht als projectleider de verlichting op de Hef realiseren. Heel leuk was dat! Heel leuk en leerzaam om met een lichtarchitect proefopstellingen te maken bijvoorbeeld. Het resultaat is súpermooi, ik word er nog altijd blij van als ik het zie!

Wat staat er nog op je bucketlist?
Het lijkt mij gaaf om eigenaar te worden van een bepaald onderwerp binnen ons vakgebied. Bijvoorbeeld analyseren van satellietdata, of ander soort meetdata. Dat ik als eerste aanspreekpunt oppop bij mensen als het over dit onderwerp gaat. Dat ik gezien word als de expert.

Voor wie in de GWW sector heb jij een vraag? En wat is dat?
Waarom zijn kabel- en leidingeigenaren zo moeilijk bereikbaar? Als je het aan werkvoorbereiders en aannemers vraagt, verloopt het contact altijd stroef. Hoe zien kabel- en leidingeigenaren dat zelf, en hoe kunnen we dichter bij elkaar komen?

Met wie zou jij 1 dag willen ruilen? En waarom?
Met de directrice van Stadsontwikkeling. Ik vind dat een inspirerende vrouw, maar ik zie haar alleen op evenementen en in filmpjes. Ik ben benieuwd wat er komt kijken bij zo’n hoge functie binnen de gemeente. Hoe kom je daar terecht en waar houd je je de hele dag mee bezig?