Vertel eens iets over jezelf (wie ben je, waar werk je)!
Ik ben Mark van Zuylen, werk bij EVS Infrabouw. Ik ben 35 jaar en vader van 2 dochters Fiep en Puck. In mijn vrije tijd breng ik veel tijd door met mijn gezin. Ik ben dan graag buiten in de natuur, in de frisse buitenlucht.
Bij EVS Infrabouw ben ik projectleider en mede-eigenaar. Ik behartig EVS Infrabouw in de Randstad. Mijn compagnon zit in Zeeuws Vlaanderen, we hebben namelijk 2 vestigingen.
Afgelopen 10 jaar hebben we een grote groei doorgemaakt qua specialisme en werkzaamheden. Ooit begonnen we met kleine waterwerken, inmiddels zijn we uitgebreid naar o.a. riool-, verhardingen en lightrailwerkzaamheden. Deze groei willen we doorzetten.
Als ik vraag naar zijn achtergrond moet Mark lachen. “Ik heb een paar jaar ICT gedaan, dat was niks voor mij. Ik ben graag in de buitenlucht. Toen heb ik de switch gemaakt naar vakman GWW en mijn eigen bedrijf gestart en later ingestapt bij EVS Infrabouw.
De vrijheid en groei van het ondernemen proberen we aan onze jongens mee te geven die bij ons werken, zodat alles in beweging is.
Wat vind jij het leukste aan werken in de GWW sector?
Het veelal buiten zijn. Hoewel dat wel de laatste jaren is afgenomen omdat ik steeds meer op kantoor zit. De meeste voldoening krijg ik van de vernieuwende kanten van Infra, hoe gaan we de uitdagingen samen met elkaar aan, hoe blijven we van elkaar leren en met elkaar verbeteren?
Welke innovaties staan er op jouw agenda?
Nog efficiënter werken. De afgelopen jaren zijn we vooral bezig geweest met het neerzetten van de organisatie. Bepaalde handelingen kosten veel tijd. Continue bezig zijn met optimaliseren en digitaliseren. Uiteindelijk gaat het buiten om het fysieke werk, het werk gaat letterlijk door de handen. Maar daar waar het werk lichter gemaakt kan worden en we kunnen schaven aan het proces om de scherpe kantjes eraf te halen zullen we dat altijd doen.
Daarnaast wekt het onderwerp klimaat wekt mijn persoonlijke interesse.
We plakken tegenwoordig vaak een pleister op de wond en gaan weer verder zoals voorheen. Bijvoorbeeld als het gaat om circulair werken. Ik zie dit als mijn persoonlijke opgaaf, het aanpakken hiervan om écht te veranderen.
Uiteindelijk gaat het om het Doen! Ik noem onszelf altijd geaard omdat we met onze poten in de klei staan. Wij zijn de doeners!
Hoe kijk jij naar de problematiek arbeidsmarktkrapte?
Ik kijk daar iets anders tegenaan dan tijdens onze bijeenkomst werd besproken. Bijvoorbeeld het verruimen van de werktijden verruimen of het werken in shifts, dat zie ik anders. Voor MKB of in ons geval een klein bedrijf zie ik hier echt wel wat haken en ogen. Ik realiseer me wel dat dit een mogelijke nieuwe stap is. En dat deze nieuw is dus spannend en nog deels onbekend.
De uitdaging voor goed en voldoende personeel speelt ook wel bij ons, maar zolang wij continuïteit kunnen verkrijgen van de opdrachtgevers is het probleem kleiner. Wij moeten onze mensen efficiënt kunnen inzetten voor onze projecten. We kunnen met de lading die we hebben veel tackelen, zeker als we ons richten op voorspelbaarheid en continuïteit. Ik heb het dan over een termijn van max 10 jaar, langer vooruit kijken heeft geen nut.
Hoe kijk jij naar de Stichting Rondom GWW?
Wij zijn sinds 2021 aangesloten, net na Corona. Ik was in het begin sceptisch over dit initiatief, maar ben het toch aangegaan om draagvlak te creëren. Wij hadden toen net Stadse Werken 1 aangenomen. Daarom vonden wij het belangrijk om het echt met elkaar te doen en in verbinding te staan. De eerste sessies heb ik vooral veel geluisterd. De meerwaarde die ik er nu uithaal is het stukje eigenaarschap. Het wordt actief opgepakt en leeft bij iedereen. Voorheen was het vooral zenden. Nu wordt de hele keten in kaart gebracht en de speerpunten gedeeld van wat er speelt.
Wat heeft de mini marktdag van 15 februari jou hierin gebracht? Wat waren voor jou de belangrijkste uitkomsten?
Mede door de aanwezigheid van de opdrachtgever was het echt een dialoog. De cirkel is hiermee rond. Misschien goed om het een volgende keer om te draaien: de opdrachtgever deelt dan alles wat er speelt.
Heb je tips voor een volgende bijeenkomst?
Laten we het duidelijk houden en ons houden aan gekozen benamingen. Geen nieuwe termen introduceren. Het is goed dat iedereen zijn eigen rol en bijbehorend eigenaarschap moeten pakken. Ik hoop dat overige kringleden ook aansluiten zodat we met elkaar de betrokkenheid als keten nog meer kunnen creëren en de paraplu kunnen verbreden.
Welke boodschap heb je voor collega’s en partners in de branche?
Ik vind het heel goed dat we met bepaalde thema’s bezig zijn en duurzaam de problematiek willen oplossen in plaats van het plakken van de pleister. Maar laten we zeker met beide voeten op de grond blijven staan. Laten we dichtbij de kern en ons gevoel blijven, luisteren naar elkaar over wat er echt leeft.
Het is mooi dat we elkaar beter weten te vinden en ook over gevoelige onderwerpen kunnen praten. Kan het beter? Ja zeker! We hebben het altijd over de stip op de horizon waar we naartoe moeten. Maar laten we ook achterom kijken en stilstaan bij wat er goed gaat, wat we al bereikt hebben. De zaken waar je aandacht aan besteedt groeien. Misschien kunnen we daar een vast agendapunt van maken, met elkaar benoemen wat er goed gaat, welke successen zijn er behaald.
En wellicht de aanwezigheid nog verder uitbreiden met genodigden vanuit de opdrachtgever?
Jong Buitenwerk Kwartaalsessie over verwachtingsmanagement
Op woensdag 24 april vond de tweede kwartaalsessie van Jong Buitenwerk plaats, dit keer met als thema Verwachtingsmanagement. Tijdens deze workshop leerden de deelnemers uit de Gemeente Rotterdam en aannemers wat de essentie is van goed verwachtingsmanagement. Vervolgens zijn de deelnemers zelf aan de slag gegaan met drie casussen.
Verslag minimarktdag 16 mei 2024
Lees hier het hele verslag van de minimarktdag gehouden op 16 mei bij Honkbal op Zuid in Rotterdam!
Minimarktdag 15 februari 2024
Lees hier het hele verslag van de minimarktdag gehouden op 15 februari in Rotterdam!