Interview Ronald van Zandbergen

Vertel eens iets over jezelf (wie ben je, waar werk je)!
Ik ben Ronald Zandbergen, leidinggevende bij het Ingenieursbureau Rotterdam. Vanuit mijn rol werk ik veel samen met de TU, Hogeschool Rotterdam en heb ik ook binnen IBR  de portefeuille Kennis en Innovatie. Ook ben ik voorzitter van de Regio Ingenieurs en Buitenwerk Samen Sterk! En samen met de regio ingenieur en de stichting rondom GWW ben ik één van de grondleggers van de Digicampus GWW.

Wat vind jij het leukste aan werken in de GWW sector?
Je werkt met een duidelijke doelstelling: Rotterdam laten functioneren, daar waar het gaat om de bereikbaarheid van wonen, werken en recreëren. En dat vind ik leuk. Er is nog veel winst te halen, denk aan de transitie opgaven die er liggen (energie, circulariteit en digitalisering ondergrond).

Hoe belangrijk is innovatie binnen de GWW sector/projecten voor jou? Op welk vlak houdt het jou bezig (product, proces, technisch of sociaal)?
Heel belangrijk. Sterker nog, het is noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan digitalisering, hierbij moeten we kijken naar andere branches. Wat kunnen we daarvan leren? Wellicht moeten wij onze processen en rollen anders gaan inrichten.
Een ander onderwerp is de arbeidstijden. Hoe kunnen we dit oprekken? Is het interessant om in ploegen te gaan werken? We vinden het al normaal dat bijvoorbeeld de supermarkt van 07.00 tot 21.00 open is. Waarom is een weg bijvoorbeeld afgesloten terwijl er niet continue aan gewerkt wordt?
Ik vind dat we meer naar de uitvoering zelf moeten kijken. Een groot riool aanlegging door de hele stad is hier een goed voorbeeld van. Inwoners van Rotterdam hebben nauwelijks hinder ondervonden. Is dit bij een vervanging van een vrij verval riool ook mogelijk?

Wat heeft de regionale marktdag 9 november j.l. jou gebracht? Wat waren voor jou de belangrijkste uitkomsten?
Iets dat ik al wist en waar ik al van overtuigd was! Maar we moeten echt meer samenwerken, elkaar echt vertrouwen, aan dezelfde kant van het touw trekken. Als er samen voor een opgave gaan dan wordt het ook gezelliger, het samenwerken. Deels is dit een cultuur kwestie, deels historie.

Wat belemmert jou momenteel in jouw werk?
Ik wil niet spreken over belemmeringen, maar ik heb wel wat “zorgen” voor de toekomst. Kijk bijvoorbeeld naar het technische vak, de leeftijd hier is heel grijs, er is veel uitstroom en weinig instroom.
Onze branche moet aantrekkelijker worden. Dit kan door o.a. flexibele arbeidscontracten en innovatieve digitalisering. Ook is er meer diversiteit en inclusiviteit nodig.
De branche is erg traditioneel, er zijn weinig innovaties. We kunnen echt leren van andere branches door daarvoor open te staan en af te kijken!
Maar er gaan ook dingen wél goed! Zo wordt er al met regelmaat automatisch bestraat. En er wordt steeds meer integraal samen gewerkt. Ook worden de werkplekken steeds digitaler!

Wat gaat vooral helpen om een stap voorwaarts te maken? Wat kan jij daarin bijdragen?
Mijn paradepaardje: Van contract naar contact. Een betere kwaliteit. Eenvoudiger en minder beheer. Met andere woorden: meer waarde voor elke geïnvesteerde euro, het blijft tenslotte altijd belastinggeld van de burger.

Welke oproep wil je doen of boodschap zou je je collega’s en partners mee willen geven?
Ga echt samenwerken. Het liefst volledig integraal. En vertrouw elkaar. We staan nog te vaak tegenover elkaar.
Ik ken een sprekend voorbeeld van 2 studenten die vrienden waren tijdens hun studie en later een werk issue hadden waar zij niet mee om konden gaan. Dit had negatieve impact op hun vriendschap.

Jongeren kunnen die slag maken, maar wel met meer massa en body!

Wat zijn jouw tips voor toekomstige bijeenkomsten van Buitenwerk Samen Sterk?
Het houden van de regionale marktdag. Je moet elkaar kennen om tot samenwerken te komen.

Met wie zou jij 1 dag willen ruilen? En waarom?
Met Karel Ossewaarde of Sietse Hogenes. Het lijkt mij leuk om binnen te kijken in een kleinere organisatie. Nu sta ik bijvoorbeeld ver bij de wethouders vandaan.

Regionale marktdag 9 november 2023

Regionale marktdag 9 november 2023

Met veel enthousiasme vertelt Caroline Agema over circulair werken binnen de Gemeente Rotterdam en binnen de GWW sector. Naar aanleiding van de bijeenkomst Circulair werken die georganiseerd is door Buitenwerk Samen op 24 oktober spraken wij haar hierover.

Lees meer