Jong Buitenwerk kwartaalsessie Digitalisering met ChatGPT battle!

Op 20 september werd er vanuit het Buitenwerk Samen Sterk programma een inspirerende workshop georganiseerd met als thema Artificial Intelligence (AI). In deze workshop kwamen de deelnemers erachter in hoeverre Gemeente Rotterdam en aannemers efficiënter kunnen samenwerken middels een ‘ChatGPT battle’.

Voordat de ‘ChatGPT battle’ van start ging, kregen we van Daan de Wit (innovatiestrateeg & partner – Make Day) te horen hoe de ontwikkeling van DigiCampus (hét ondersteuningsplatform op het gebied van digitalisering in de GWW-sector) tot stand is gekomen. En hoe wij hieraan kunnen bijdragen.

Vervolgens gaf AI-expert Jelle van Midden (trainee – BAM) de ins en outs van ChatGPT. Hij stond stil bij de voordelen en uitdagingen (o.a. kwaliteitscontrole, gebrek aan context, vertrouwelijkheid en privacy). En gaf ons alvast tips voor praktische implementatie.

Na deze mini colleges werden de projectteams gevormd en hebben zij ondervonden hoe er met behulp van ChatGPT binnen één uur een Plan van Aanpak opgesteld kon worden voor de renovatie van de speelplaats Achterklooster.

Grootste uitdaging was het bieden van onderscheidend (creatief) vermogen. Ook bleek ChatGPT geen goed jurylid: hij beoordeelde namelijk alle plannen met het maximaal aantal punten. Wij van WC-Eend.. 😉

Na een beoordeling door de strenge maar rechtvaardige jury bestaande uit verschillende (menselijke) deelnemers vanuit de Gemeente en marktpartijen, ging het winnende team er met een kleine attentie vandoor.

Het was leuk om te zien hoe de deelnemers met veel enthousiasme en toewijding hebben deelgenomen. We kunnen niet wachten om vaker perspectieven en kennis te bundelen en beweging te creëren in complexe vraagstukken in het Buitenruimte-proces.