Kennissessie Innovatie in de Waterbus Delft

               

Woensdag 13 september heeft de kennissessie Innovatie van Buitenwerk Samen Sterk! plaatsgevonden. Naast de inhoud van de sessie en de samenstelling van de deelnemers was ook de locatie een groot succes. Dit keer bevonden we ons namelijk in de Waterbus in Delft: een duurzame innovatie waarmee je alles vanaf de andere kant bekijkt. Namelijk vanaf het water!

Innovatie en samenwerken waren de hoofd thema’s van deze kennissessie.
Het was mooi om te ervaren dat wat voor de één logisch is voor een ander juist innovatief kan zijn.
Sociale innovatie kwam uitgebreid aan bod. “We kijken naar de menselijke kant van innovatie. Wat kunnen we van elkaar leren?”, aldus Shaun Akse, Make Day.

De sessie begon met allerlei technische vragen. Al snel bleek dat de meeste behoefte aan innovatie juist ligt bij proces innovatie, het beter samenwerken. Er werden veel vraagstukken behandeld: Moeten er meer technische mensen deel uit maken van het management? Is het tijd voor andere overlegstructuren? Hoe kunnen we een cultuur doorbreken (risico aversie)?
Zowel de gemeente Rotterdam als de marktpartijen zijn het erover eens dat voor het innoveren op bovenstaande punten lef en durf nodig is, hier moet aan gewerkt worden.

Er is duidelijk behoefte aan een andere manier van samenwerken. Naast het continue onderzoeken van vraagstukken is het ook een kwestie van “learning by doing” en daar mee verder gaan.

De sessie is afgesloten met een concreet stappenplan. Make Day stelt in overeenstemming met de stuurgroep onderzoeksvragen vast. Dit wordt vervolgens vertaald naar een afstudeeropdracht. Vanuit de afstudeeropdracht gaat er een pilot draaien. Welke partijen hierbij betrokken worden en verantwoordelijk voor worden hangt af van de invulling.

Shaun Akse vat de kennissessie samen: “het was zeer geslaagd, er zijn goede onderwerpen besproken en plannen gemaakt met elkaar. Voor innovatie heb je lef nodig, dus toon die!
Een volgende keer moeten we streven naar een nóg betere mix van management en uitvoerders. Ook binnen de gemeente (van politicus tot ambtenaar). Daarnaast zou het waarde toevoegen om een bewoner hierbij te betrekken. En we hebben wellicht wat meer tijd nodig met elkaar.”

Shaun werkt al ruim 3,5 jaar bij Make Day (bureau voor innovatie). Hij zet zich dagelijks in om duurzaamheid te ontwikkelen bij bedrijven. Door middel van een Design Thinking aanpak ontwerpt Make Day oplossingen die echt aansluiten bij de eindgebruiker.